Rivningsfasen

Äntligen kom dagen då byggbilarna rullade in på uppfarten och en container kom på plats. Vi är igång! Konstruktören har sagt sitt, hantverkarna har lagt sin plan och nu har hamrandet och sågandet ersatt våra väckarklockor här hemma. Vi är i rivningsfasen.

Så här såg vårt kök ut tidigare. Själva köksstommarna med lådor är fortfarande fräscha, de har vi plockat ner och givit bort till en släkting. Vitvarorna fungerar dock knappt samt socklar och bänkskivor är trasiga så de får återanvändas på annat sätt.

Rivningsfasen hos Camilla Wänström

Vårt kök är byggt i en vinkel och därför valde vi att slå ut en vägg mot matsalen, samt delar av förrådet som är placerat i mitten, för att skapa ett större rum.

Och efter att den planen sattes i verket, ser det nu ut såhär:

Rivningsfasen hos Camilla Wänström

Rivningsfasen hos Camilla Wänström

Rivningsfasen hos Camilla Wänström

Så fort väggarna revs fick vi in mycket mer ljus och rymd i rummet. Precis som vi hade hoppats på.

Att dra ny el

Rivningsfasen hos Camilla Wänström

Att fatta beslut kring nya eldragningar är inte lätt. Helt plötsligt står man där i allt rivningskaos och byggdamm med en undrande elektriker som har tusen frågor. Var ska strömbrytare placeras? Eluttag? Dimrar, allmänbelysning, riktade spots? Var vill ni ladda telefoner? Redan i detta stadie behöver man veta vad man ska ha för armaturer samt exakt placering såklart. Vilket inte är helt lätt då man står i ett dammigt betongskal utan innerväggar och tak.

Några saker att ta ställning till vid eldragning

  • Utgå från en exakt ritning när ni markerar upp den nya eldragningen. Detta är för att elektrikern ska veta exakt placering.
  • Ha med allmänbelysning, arbetsbelysning och riktad mysbelysning.
  • Fundera noga på var ni behöver eluttag, var ska kaffekokaren stå, brödrosten? Var vill ni kunna ladda telefoner, datorer och ipads?
  • Vilken belysning ska gå på vilken tändning och var ska dessa strömbrytare sitta?
  • Ska hyllor, vitrinskåp och fönster belysas?
  • Sätt eluttag på varje väggparti.
  • Vill ni ha eluttag för julstjärnor ovanför fönster?

Vi har valt att ha tre tändningar i vårt kök. En för allmänbelysning, dvs den belysning men enbart tänder när man städar etc. Där har vi valt infällda spots som lyser upp ”luften”. På den andra tändningen går riktade spots och arbetsbelysning. Här har vi valt utomliggande lampor som är riktade mot högskåp och hyllor samt över köksbänken. Sen valde vi faktiskt att ha en tredje separat tändning för två armaturer placerade över köksön. Detta för vi inte alltid vill ha den tänd när vi vill ha levande ljus.

 

Rivningsfasen hos Camilla Wänström

Nu känns det som att det mesta är i rullning. Köket är beställt, elen är dragen och golvläggare samt målare är inbokade. Nu väntar vi med spänning in uppbyggnadsfasen.

INLÄGGET ÄR TAGGAT MED:
, , ,
Rivningsfasen

Nyhet bland Ballingslövs vitvaror – NEFF

Rivningsfasen

Simple – en badrumsserie från Ballingslöv

Nästa inlägg