– Att få bygga denna drömstudio med Ballingslöv kändes som en match made in heaven

Del 1: Planering, beställning, leverans och installation


Det är december 2018, en blåsig och regnig kväll i en vit enplansvilla, precis i utkanten av Falkenberg. Jag och min fru Caroline sitter och pratar om vad det är vi önskar uppnå för vår familj, våra karriärer och vårt gemensamma liv. Beslutet är taget och nu är det ingen återvändo. Lite som I filmen “Inception” om du sett den. När idén väl är planterad och kommer inifrån så kommer den gro, växa och blomma med en ostoppbar drivkraft.


Daniel Larsson är 34 år och bor i Falkenberg med sin fru och två barn. Idag driver han Instagramkontot @danlarn med fokus på hantverk och bakning som blivit mycket populärt!

Jag börjar från början istället så får du chansen att förstå var förändringen slog rot. En vanlig påse med bröd från icke nämnt industribageri. En innehållsförteckning där jag kunde känna igen vad hälften av ingredienserna var för något. Ett par timmar i en webbläsare för att hitta ett  recept på bröd som är OK att ge till en bebis. Tillfredsställelsen i att se mina nära och kära äta och njuta av något jag skapat med mina händer, förädlat från vatten, salt och ekologiskt mjöl utan tillsatser. Från spannmål odlat i min närhet. Totalt såld!

Tillbaka till vardagsrummet den där decemberkvällen. Jag har nu bestämt mig för att bygga en studio för bakning. Här kommer jag att kunna leverera ett mycket exklusivt utbud av surdegsbröd, bullar, frallor, you name it. Allt som går att baka av en deg! I studion ska jag också bedriva en kursverksamhet där jag lär privatpersoner och yrkesverksamma hur du skapar konsekvent bra resultat med hjälp av ekologiska närodlade råvaror, riktigt långa jästider på metoder som är hållbara för kropp och natur. En plats för lustfyllda bakexperiment och skapande av högkvalitativt utbildande material i sociala medier.

Vi insåg direkt att vi behövde inredning och utrustning som andas samma kvalitet som produkten och upplevdes minst lika storslagen som planerna. Tillsammans blir allting till ett unikt koncept. Så vi började kolla upp vilka leverantörer som kunde matcha detta, och tydligt också delar de värderingar som varumärket står för när det kommer till hållbarhet.

Vid denna tidpunkt pendlade jag från Falkenberg till Göteborg  för jobb och började varje dag med en cykeltur till tågstationen. Efter ungefär 5 minuter från vårt hus passerar jag Ballingslövbutiken. När jag I min efterforskning då fann just Ballingslöv som potentiell tillverkare för all förvaring så kändes det givet att det skulle bli just dem. Att få bygga denna drömstudio med Ballingslöv kändes som en match made in heaven.


Perspektivritning över lokalerna som Mats ritat. 

Mats från Ballingslöv ringde upp mig efter att jag kontaktat dem via mail, där jag beskrev mina planer. Vi bokade en träff där vi direkt började prata om mina behov för att kunna jobba med att baka för produktion, köra kurser och förvara allting som behövdes för detta. I mellandagarna tog sig även Mats tiden att komma till vår väldigt work-in-progress lokal för att diskutera lösningar och ta mått för ritningar. Någon vecka senare var första utkastet på ritningarna klara, och det kändes helt overkligt att få drömmar och visioner förvandlade till en riktigt snygg och proffsig bild!


Ingemar och Mats poserar med mitt bröd, framför deras Köksutställning. 

PLANERING
Ambitionen var nu att få studion klar under sommaren 2019, så arbetet drog igång direkt med att välja exakt vad som skulle stå var samt vilka material och färger som I slutändan skulle förgylla detta koncept. Som ritningen visar är det tre rum med olika syften som ska inredas; själva bakstudion, en entré med förvaring och ett rum för disk och tvätt.


Så här såg vårt garage ut vintern 2018.

THE STUDIO
Låt oss i det här inlägget börja med hjärtat i verksamheten, studion! Här inne ville vi skapa en känsla av stilren kreativitet, lust och professionalism. Material och färger som ändå låter produkten som skapas att stå i fokus. Valet för luckor, skåp och stommar föll på Bistro med färgen Peppargrå. Vi har bestämt oss för ett sten-klinker på golven med skiftningar i ljusgrått sedan innan, samt satt upp en vägg med franskt bistrokakel, så kombinationen kändes klockren när Mats visade 3D-ritningarna.


Garagets nya golv, väggar och bistrokakel.

BESTÄLLNING OCH RENOVERING
Efter några vändor fram och tillbaka för att tweaka alla valen så får jag nu bekräftelse från Mats att snickerierna är beställda och kommer om ca 6 veckor. En overklig känsla att detta nu gått från koncept till att manifesteras fast material. En overkligt BRA känsla! Nu finns det också en verklig deadline för oss att vara klara med vår renovering.

FÖRVÄNTANSFULL LEVERANS
Tidigt en torsdagsmorgon i Maj rullar en ofantlig lastbil med bokstäverna “Ballingslöv” fram på grusvägen. Min fru ska precis motvilligt cykla iväg med 4-åringen till förskolan (detta ville hon egentligen verkligen inte missa) och jag har knappt hunnit byta om från morgonrocken. Med första klunken kaffe i munnen tar jag emot Mats och hans snickarkompis som nu ska börja lyfta in och sätta upp alla stommar.


Leveransen kommer. Lyckan är total!

INSTALLATION
Under de kommande månaderna lades klinkers på golv med nya socklar, renoveringstapet på den gamla vävtapeten där det fanns samt målade alla väggar och tak vita. Alla gamla möbler och inventarier såldes eller återvanns. Många sena kvällar och helger för en småbarnsfamilj. Ett bra tillfälle för mig och min fru att återupptäcka hur bra vi mår av att göra praktiska saker tillsammans.


Stommarna till förvaringen I mitten av rummet har lyfts in och snickarna (problemlösarna) funderar och den specialritade möbeln för de 6 ugnarna sätts I våg.

Veckorna går, lokalerna förvandlas i lagom takt.


Studion börjar kännas som en Studio. Längst bort vid fönstret ser du skåpet där elcentralen sitter, och bakom detta kommer en av kyl/frysarna vara. 

Det stora bakbordet mitt i rummet kommer vara den viktiga, praktiska och sociala ytan. På ena kortändan av köksön kom Ballingslöv med förslaget att skapa ett större överhäng för att kunna förvara de stora mjölsäckarna under. Det kommer även att ge ett extra långt bord som gör att varje deltagare på kurserna får gott om utrymme att arbeta på.


Längst bort i bild ser du den andra arbetsbänken med plats för vinkyl, häll och till höger den andra kyl/frysen. Till vänster kommer framtidens degblandare husera.

I disk och tvättrummet kommer vi också att ha Bistro med vita luckor. Här kommer vi att sätta in en större vask för att kunna diska större bunkar och lådor, samt en blandare med utdragbar pip för att kunna skölja bättre. Även här kommer det att skapas en mash-up mellan det kreativa, stilfulla och det professionella.


Det händer även grejer I disk/tvättdelen. Här ser du platsen för den kommande vasken och blandaren.

I nästa inlägg skriver jag och visar det slutliga resultatet! Tack för att du läst, ser verkligen fram emot att skriva nästa inlägg!

/Daniel Larsson

 

 

– Att få bygga denna drömstudio med Ballingslöv kändes som en match made in heaven

Paradisvillan
– nu ska vi bara njuta av
vårt hus